Millaiset Viinit Kuuluvat Jouluun?

Joulu on klassikkojen aikaa. Klassikot ja perinteiset valinnat niin ruoassa kuin viineissä virittää mielen muistoihin ja ovat siksi myös tärkeitä itselleni. Tämä ei tarkoita, että joka vuosi olisi samat viinit tai ruoka pöydässä vaan pieniä rituaaleja ja asioita, joiden ympärille kaikki muu rakentuu. Joulu tuo mieleen heti riisipuuron ja lempisadun The Snowman. Kerran vuodessa on saatava riisipuuroähky. Tärkeänä kakkosena tulee illallispöydän antimista mäti ja sille kuuluu tietenkin samppanja ja kuplat. Näitä ei voi myöskään olla liikaa.

Samppanjaa Joulupöytään

Joulun yhdeksi samppanjaksi valitsen tänä vuonna Champagne Colletin Meunier Vieilles Vignes Collection Privée kaapin kätköistä. Se on lahja, joka on odottanut sopivaa hetkeä ja sopii loistavasti juhlaan. Viini tuli sopivasti tänään 16.12. mieleeni. Tänään on kansainvälinen Pinot Meunier päivä. Säästän herkun kuitenkin jouluun jaettavaksi. Paahteisuutta ja mausteisuutta pariksi joulun ruoille.

Sommelier Sonja Ivanoff punaviinilasi kädessään
Sommelier Sonja Ivanoff

Iäkäs Cava sopii myös Joulupöytään

Toiseksi kuohuvaksi valitsen perinteisesti iäkkäämmän cavan. Alkon hyllyille on saapunut yksi mun suosikki Agustí Torelló Mata Gran Reserva Brut Nature 2014. Erittäin kuiva, hapokas, pähkinäinen ja paahteinen. Se on myös luomu ja vegaani sertifioitu. Gran Reserva Cavat ovat olleet aina mun suosikkeja niiden hinta-laatusuhteen takia. Ne ovat erittäin pitkään kypsytettyjä ja Torellon Gran Reserva kypsyykin pullossa hiivasakan päällä 6 vuotta, joka on tuplasti minimivaatimusten verran. Tämä on siis edullinen löytö! Pitkä kypsytys antaa niille rikkaan aromimaailman, jonka ansiosta ne sopivat loistavasti ruokapöytään vahvemmillekin mauille, kuten vaaleille lihoille ja juureksille, joita joulupöydästä usein löytyy. Runsaita kuohuvinejä voi nauttia läpi aterian. Ne pärjäävät useimmille joulupöydän mauile.

Punaviini kuuluu Jouluun

Jouluun kuuluu myös punaviini. Meillä jouluruoka vaihtelee paljon, pöydässä ei koreile useinkaan kinkku ja laatikot, vaan idea on nauttia hyvää ruokaa. Joulun aikana pääsee myös vieraaksi monenlaisiin pöytiin erilaisten herkkujen ääreen, joka on ihanaa.

Yksi joulun kohokohta on myös ehdottomasti aina varaisäni joulupöytä, jota odotan jo. Yhden joulun Piemonte twist, peura-tonnato on jäänyt ikuisiksi ajoiksi mieleen. Sain vinkin, että luvassa voisi olla perinteitä noudattaen jotain peurasta, tällä kertaa peuran vasaa. Peura saa kaverikseen Domainen Anitan Chénas Cuvée P´tit 2020 Alkon erikoiserän Beaujolais Cru tarjoilee eleganttia mineraalisuutta, puhdasta raikasta tummaa marjaa, kirsikkaa ja suolaista lakritsisuutta. Jouluun tarvitaan myös se iso ja runsas meditaatioviini, jonka kanssa voi istuskella nenä lasissa, nuuhkien ja pyöritellen lasia sohvan nurkassa loppuillan. Valitsen viinin rakkaasta Kataloniasta, Castello Pedregosa Nûr, DOQ Priorat kuulostaa jo itsessään joululta. ”Täyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, herukkainen, tumman kirsikkainen, kevyen viikunainen, kaakaoinen, mausteinen, tamminen ja pitkä.” Eiköhän tässä riitä tällekin tuoksufriikille tutkittavaa lasissa hetkeksi.

Joulun kruunaa suklaanautinnot. Siinä olen taas ihan perinteiden orja. Mulle joulu tulee Fazerin Wiener Nougatista, jota löytyi aina isoisoäidin luota. Suklaissa, mitä pähkinäisempi on niin sen parempi. Tämä ei tarvitse viiniä, mutta löysin sillekin kaverin. Tämä on todellinen yllättäjä! Big Belly Liquid Dessert 08 Salted Fudge Hazelnut Brownie Porter, siis olut. Mä en ole olutfani mutta, tämä on ihan karkki. Tämä Porter lunastaa lupaukset ja maistuu siis täysin sille mitä lupaa, eikä ole vain kaukaisuudessa aistittava häivähdys kuvailua. Jälkkäri jo ihan itsessään.

Herkullista joulua!

”Jouluun tarvitaan myös se iso ja runsas meditaatioviini, jonka kanssa voi istuskella nenä lasissa, nuuhkien ja pyöritellen lasia sohvan nurkassa loppuillan.”