Vinkkejä Juhlajuomien valintaan

Miksi ammattilaista kannattaa hyödyntää juhlajuomien ja erityisesti viinien valinnassa ja miksi niin on alettu tehdä?

Suomen erittäin tasokas ravintolakulttuuri ja mieletön määrä huipputason ravintoloita ja ammattilaisia ovat nostaneet vaatimustasoamme. Haemme ravintoloista makuelämyksiä ruoan, viinien ja muiden juomien parista.

Haluamme luoda vieraille ja itsellemme kokemuksen, joka on näköisemme ja täynnä upeita muistoja, myös makumuistoja.
Ruoka ja juoma ovat tärkeä osa juhlaa ja siksi niihin halutaan myös panostaa. Merkittävä osa budjetista usein meneekin näihin.
Me nautimme laadusta ja yllätyksellisyydestä. Erityisesti tämä kaksi vuotta on saanut useimmat ihmiset etsimään näitä nautintoja lisää kotimaan upeasta ravintolatarjonnasta.

Me luotamme ja hyödynnämme monissakin palveluissa ammattilaista. On järkevää säästää omaa aikaa ja vaivaa niissä asioissa, jotka on helppo antaa ammattilaiselle. Heiltä viinien valinnat sujuvat vaivatta ja nopeasti.
Viiniammattialiset, erityisesti viinimestarit ja sommelierit, jotka ovat työskennelleet pitkän taipaleen ruoan ja viinien parissa ovat ehtineet kartoittaa tietoaan toimivista yhdistelmistä vuosia.

Mistä juhlajuomien ja viinien valinnassa tulisi lähteä liikkeelle?

Ensin tulisi miettiä mistä me itse nautimme ja toiseksi keitä varten juhla on. Mielestäni jokaisen juhlan tulee näyttää juhlittavaltaan ja edustaa hänen tai heidän arvojaan ja valintoja. Toki saatamme joskus haluta myös sopivissa määrin miellyttää sukulaisia tai vieraita. Suosittelen kuitenkin tekemään rohkeita itsesi näköisiä valintoja.

Jos hääpari harrastaa ja nauttii paljon vaikkapa pienpanimo oluesta ja siideristä niin miksi ne eivät voisi olla jossain osassa myös menua tai juhlaa. Itse olen tykännyt aina hieman ravistella ja kokeilla, rikkoa kavoja, näin luodaan yllätyksellisiä kokemuksia ruoan ja viinin parissa. Eli jokaiselle ruoalle ei tarvitse olla viiniä. Kyse on siis juomien valinnasta yleisesti. Toki aina on huomioitava se mitä ruokaa tarjoillaan, mutta lähes kaikelle on olemassa useita juomavaihtoehtoja.

Miten juomateemat ja -trendit vaikuttavat viinien valintaan ja miten niitä voisi hyödyntää?

Meillä kaikilla on omat suosikkiruoat ja ehkä ruokakulttuurit. Yhä useammat haluaa esimerkiksi yhtenäisen teeman ruoille, ja niin myös juomien valinta nousee entistä suurempaan merkitykseen. Ruokanautintoa voi kasvattaa ja teemaa teroittaa loistavilla juomavalinnoilla. Ruokatrendit yleisesti Suomessa seuraa paljon satokauden sanelemaa sesonkia.
Ravintoloissa ja huippukokkien listoilla on jo pitkään näkynyt yhä enemmän pikkelöidyt ja fermentoidut elementit. Ne kysyvät aromikkuutta ja voimaa myös viiniltä huomattavasti enemmän. Juomia ja ruokia yhdistettäessä on tiettyjä klassisia yhdistelmiä, mutta löytyy myös yllättävämpiä vaihtoehtoja, jotka toimivat vähintään yhtä hyvin.

Olen suunnitellut erään parin kanssa Italia teeman mukaiset häät, jossa haluttiin korostaa kokemusta Italialaisesta familydinneristä italialaisessa ravintolassa, kokemus oli ja fiilis oli käsin kosketeltavan autenttinen, lämmin ja onnistunut.
Juomiin laitetaan kuitenkin juhlassa melko tuntuva osa budjetista.

Mikä on alkumaljan merkitys?

Alkumalja on tervetulleeksi toivotus ja lupaus tasosta. Laadukas ja hyvänmakuinen juoma nostaa odotukset hyvästä juhlasta. Perinteisesti alkumalja on kuohuviiniä. Kuohuviini on juhlavin, perinteisin ja varmasti elegantein tapa toivottaa vieraat tervetulleiksi.

Täytyykö alkumaljan olla aina kuohuviniä?

Tässäkin korostan rohkeutta valita ja tehdä oman näköiset juhlat. Samppanjan käyttö on lisääntynyt hurjasti ja on aina tietenkin tyylikäs vaihtoehto. Usein edullisempana vaihtoehtona suomalaiset ostavat cavaa ja proseccoa, ne ovat meille tutuimmat kuohuvat. Kuohuvat Rieslingit ja Cremantit ovat loistavia vaihtoehtoja myös.

Mun omat suosikit ovat erityisesti kesää kohden Rose ja Cremant ihanana vaihtoehtona. Huippu vaihtoehto on mielestäni Rose Cremant. Oma pitkän ajan suosikki on Morin Cremant de Loire Rosé Brut, jonka valitsin myös äitini häihin. Se on erikoinen ja herkullinen kokonaisuus raikasta sitruksista, hapokkuutta, mausteisuutta sekä paahteisuutta. Se on valmistettu yksin Cabernet Franc lajikkeesta, joka on melko harvinaisuus.

Jos juhlakalu valitsisi itse mieluummin vaikka Gin & Tonicin, niin juhlan voi aloittaa myös kevyellä gin & tonicilla. Itse tosin tarjoaisin tämän ehkäpä väliraikasteena ennen kakun leikkausta tai iltabileiden alkaessa.

Alkumaljaa tarjoillessa on hyvä muistaa miettiä myös tyylikkäät ja hyvän makuiset alkoholittomat vaihtoehdot, jotka mielellään vastaa väriltään muiden juomaa. Näin kukaan ei tunne tarvetta selittää valintaansa. Limpparin, sen ikuisen pommakin, aika on ohi. Yksi nopeimmin kasvavista trendeistä on nyt alkoholittomat juomat, joita löytyy markkinoilta jo paljon, viinit, oluet, ginit…

Ruokavinien ja juomien valinta

Ruokajuomia valitessa kannattaa muistaa ettei se kaikkein kevein piknikille mukaan valitu tai terassilla nautittu lempiviini välttämättä pärjää ruoalle. Erityisesti silloin kun juhlassa on annostarjoiluna toteutettu ruokailu, on loistava tilaisuus tarjota vieraille ravintolatason makukokemuksia ja sovittaa ruoka ja viini yhteen niin että ne tukevat toisiaan.
Valinnalla pyritään kunnioittamaan erityisesti pääraaka-ainetta tai annoksen kalleinta ja ehkäpä maukkainta elementtiä. Ei halutata peittää ruoan makua liian voimakkaalla viinillä. Toisaalta viini ei saa muuttua vetiseksi ja jäädä jalkoihin.
Viinin ajattelu ruuan kastikkeena on usein melko toimivaa, mutta silloin kun se tuntuu turhan kryptiseltä niin suosittelen kysymään ammattilaisen neuvoa.

Yhtä oikeaa vastaustahan ei ole. Muistetaan, että meillä on myös oma makupaletti, jota voi seurata omissa juhlissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että menussa, niin ruoassa kuin juomassakin on mukavampi siirtyä asteittain kevyestä voimakkaampaan. Kovin kevyt viini ei ole enää edukseen voimakkaiden makujen jälkeen.

Millaiset viinit toimivat noutopöytään?

Buffet pöydässä on usein monia makuja. Yhtä tai kahta täydellistä mätchiä ei löydetä kaikelle vaan silloin mennään yleispätevillä vaihtoehdoilla.

Rose viini on nouseva trendi, josta löytyy upeita ruokaystävällisiä vaihtoehtoja. Viinissä kannattaa olla hyvää hapokkuutta, jos pöydässä on paljon erilaista. Viiniltä kaivataan syvyyttä hedelmässä ja sopivaa mausteisuutta. Hapot taas putsaavat suuta ja antaa tilaa uusille mauille.

Valkoviininä keskitäyteläinen ja hapokas toimii yleensä moneen. Kevyempi marjaisa punaviinin, esim. Saint Laurent tai Gamay lajikkeista valmistetut viinit ovat miellyttäviä ja raikkaita vaihtoehtoja noutopöytään, joissa usein koetaan makuähkyä.

Jälkiruokaviini ja avecjuomat

Meillä Suomessa jälkiruoka yhdistetään usein kahviin ja avec juomiin, joka taitaa olla tapana ainoastaan täällä meillä pohjolassa. Jälkiruoille voisi myös valita oman jälkiruokaviinin. Esimerkiksi kesäisen raikas Moscato d Asti tai Brachetto sopivat hienosti marjaisille tai hedelmäisille jälkiruoille ja kakuille. Suklaisille kakuille Recioto ja Pedro Ximenes sherry toimivat hienosti ja ne sallivat kahvinkin mukaan.


Etiketin mukaan kahvi ja avec juoma tulevat jälkiruoan jälkeen. Tämä helpottaa myös tarjoilun sujuvuutta. Kahvin seuraan en itse yleensä kaipaa kauheasti, mutta joskus hyvä grappa on kyllä toimiva ähkyn helpottaja espresson seurana. Perinteiset avec-valinnat ovat yleensä konjakki ja likööri. Liköörin voi hyvin korvata esimerkiksi Pineau des Charentesilla, joka on konjakin eau de vie rypälemehulla makeutettuna.

Miten paljon juomaa ja viiniä tulisi varata juhliin?

Juhlan järjestäjän on hyvä alkuun tietenkin miettiä, että millaiset juhlat haluaa. Mitä hän itse arvostaa. Rentoa meininkiä ja viini virtaa eli halutaanko rajoittamattomat kaadot viiniä koko juhlan ajaksi vai kenties laatujuomat vain ruokailun ajaksi. Maksaja päättää ja tuntee vieraansa.

Itse varmasti varautuisin illallisosioon noin yhdellä pullolla per aikuinen ja jatkojuomissa samaan, viinin suhteen. Tämä johtuu siitä, että minä ja ystäväni keskitymme vain viineihin, emmäkä juuri nauti muita juomia.
Tämä määrä on kuitenkin jo melko reilusti juomaa, mutta tyypillisesti jokaisessa juhlassa on monen tasoista nauttijaa. Mikäli juhlissa on myös maksullinen baari, niin laadukasta juomaa voi varata enemmän.

Bilejuomat ja pikkutuntien juomat?

Tyylikästä on myös ottaa ammattilainen sekoittamaan vieraille laadukkaita cocktaileja. Maailmalta meillekin on rantautunut tapa laittaa maksullinen baari juhliin. Bileviininä toimii myös edullisempi ja kevyempi viini. Olisi myös hieman turhaa tarjoilla arvokkaampia ja runsasmakuisia viinejä pikkutunneilla. Tässä on oiva tilaisuus myös huomioida alkoholittomuus ja matala-alkoholisuus.

Kompastuskivet juhlajuomissa

Suuria kompastuskiviä ei ole kun toimii omien juhliensa tirehtöörinä. Eli tekee kuin itse toivoo ja näkee juhliensa sujuvan toiveidensa mukaan. Se että hyödyntää ammattilaista ja luovuutta, on kirsikka kakun päälle. Suurin ja tavallisin kompastus on olla huomioimatta alkoholittomuutta. Veden, limun tai kivennäisveden tarjoaminen on melko kurjaa ja huonoa huomiointia. Se ei vastaa ruoan eikä muille tarjoiltavien juomien tasoa tai arvoa. Jokainen vieras on kuitenkin yhtä paljon kutsuttu juhlaan. Miksi hänen juomaansa ei voisi myös varautua hyvällä ja maistuvalla vaihtoehdolla.

Vinkki: Alkoholittomia voi myös käyttää jälkeenpäin cocktailien pidentäjänä ja ruoan laitossa jos on huoli, että mitä niille jatkossa tekee.

Budjetti, onko ammattilainen kallis?

Ammattilaisen tehtävä on aina kunnioittaa asiakkaan budjettia ja löytää siihen sopivat ratkaisut, myös viineissä. En voi tietenkään puhua jokaisen alalla toimivan puolesta ja kaikki on aina kiinni työn määrästä ja paljonko apua kaivataan. Moni ammattilainen osaa kuitenkin neuvoa jo muutaman tunnin työpanoksella oikeat valinnat. Samalla voi kätevästi myös oikoluettaa menukortteihin tulevat viinien nimet ammattilaisella.

Ammattilaisen tehtävä on aina selvittää ensin asiakkaan budjetti ja se mitä ja kuinka paljon asiakas sillä toivoo saavansa. Ammattilainen osaa myös laskea juoman tarpeen ruokailulle. Illallisjuomia kun ei tarvitse olla yli illallistarpeen. Seurustelujuomat voivat olla edullisempia vaihtoehtoja mikäli niitä halutaan erikseen. Ammattilaisen käyttö voi siis myös säästää rahaa ja aikaa.

Viinitar Sonja Ivanoff istuu ikkunalaudalla ja katselee viiniä viinilasissa
Viinitar, Sommelier Sonja Ivanoff

Vinkit ikimuistoisen päivän luomiseen

Tee siitä rohkeasti juuri itsesi näköinen ja mieti mistä sinä nautit. Vieraasikin tulevat paikalle juuri sinun vuoksesi. Unohtumattomat makumuistot jäävät mieleen. Kun haluatte vielä varmistaa kokemuksen ainutlaatuisuuden välittyvän vieraille, niin pyydä henkilökuntaa esittelemään ruoat sekä juomat asiaan kuuluvalla tavalla. Valinnat ja niiden hienoudet ja tärkeys myös välittyvät vieraille ja saavat suuremman merkityksen.

Minun suositusteni mukana saat mahdollisuuden palkata minut henkilökunnan osaksi juhlia tai saat mukaasi ohjeistukset catering firmallesi siitä kuinka viinit tulisi esitellä. Jos kyseessä on suuremmat juhlat ja käytettävissä enemmän rahaa niin viinipulloja saa mm. tilattua tiloilta omilla etiketeillä, joihin on painatettu parin nimet ja päivämäärä. Ne ovat upeita muistoja myös esimerkiksi tulevina vuosipäivinä.

VINKKI:
Minulta voit myös varata tastingin, jossa maistelemme juhlajuomat yhdessä. Tämän voi tehdä myös yhdessä cateringfirman kanssa. Ihana tapa osallistaa vaikka kaasot ja bestman juhlien suunnitteluun ja palkita heitä samalla hyvällä ruoalla ja juomalla.

Juhlajuomatastingin hinta 150€