Olen Sonja Ivanoff, viinimestari ja viinialan freelance-yrittäjä. Taustani on vahvasti asiakaspalvelussa ja ravintola-alassa. Päädyin ravintola-alalle reiluksi 15 vuodeksi viinien viemänä. Olen työskennellyt ravintoloissa Turussa sekä Espanjassa. Nykyisin viinialan yrittäjänä päiväni täyttyvät opiskelusta ja monista erilaisista työtehtävistä viinien parissa. Parasta ovat kuitenkin kohtaamiset ihmisten kanssa vinien äärellä. On ihanaa voida sanoittaa viinejä helposti lähestyttäväksi ja antaa välineitä ja vinkkejä niin että, jokainen voi saada niistä enemmän itselleen.

Matkani sommelieriksi ja intohimo viineihin

Harras toiveeni toteutui vihdoin 2013, kun pääsin toisella yrittämällä opiskelemaan viinimestariksi. Se tuntui lottovoitolta. Olihan se sitä, sillä koulutukseen on melko vaikea päästä. Opettajamme inspiroi meitä työskentelemään ahkerasti ja oppimaan toinen toisiltamme. Opinnoissa minua auttoivat eniten kiinnostukseni tarinoihin, erityisherkkä nenä ja palava halu matkustaa viinien synnyinsijoille. Viinien kanssa ei voi olla koskaaan valmis vaan aina on uusia viinejä, vuosikertoja ja tarinoita joista inspiroitua.

Viinit ja erityisesti niiden tuoksumaailma sekä viinin ja ruuan liitto, parhaiden matchien löytäminen, ovat olleet intohimojani alalla. Ravintoloissa pääsin harjoittamaan osaamistani useiden lahjakkaiden kokkien kanssa ja temmeltämään viinien viidakossa kuin lapsi karkkikaupassa.

Erilaisissa viinitapahtumissa työskentely on inspiroivaa ja antoisaa. Sytyn saadessani kertoa vinistä ja voidessani sanoittaa sen helposti ymmärretäväksi.”

Freelance sommelier tarjoilee illallisilla, järjestää viinitastingejä ja viinikoulutuksia

Viinit ovat olleet osa työtäni päivittäin jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Viinien parissa pääsee tekemään ja kokemaan monen laista työtä. Tarjoan kuluttajaasiakkailleni viinitastingejä, sommelier palveluja, kuten konsultointia viinivalinnoissa esimerkiksi juhliin ja sommeliertason tarjoilupalveluja yksityisille illalisille. Nautin päästessäni emännöimaan ja ohjaksiin takaamaan illankulun sujuvun niin että emännöijä tai isäntä voi myös keskittyö itse nauttimaan juhlista tai illallisista vieraiden kanssa.

Ravintoloille saan toteuttaa intohimoani ja kouluttaa viinejä alalla työskenteleville tarjoilijoille. Mielestäni tämä on yksi tärkein osa työtäni. Näin saan olla mukana kehittämässä ruoka ja viinikulttuuria Suomessa. Lisäksi työskentelen viinien maahantuojille edustajana ja myyjänä ravintola-asiakkaille.

Viini on nautinto ja elämys

Viini on iloinen asia ja nautinto. Siitä ei pidä tehdä turhan kryptistä termistöllä tai hienoilla sanoilla. Viinit ovat aistillinen kokemus ja siten ne ovat mahdollisuus myös elämykseen.

Viiniarvosteluja ja -blogeja sekä ammattilaisten että harrastelijoiden kirjoittamina on paljon. Blogissani en opeta viineistä – siihen on jo materiaalia riittämiin. Toivon tekstieni välittävän lukijoille iloa ja uskallusta kokeilla – kenties saapua maistelemaan viinejä kanssani tastingeihin tai järjestämään viinitastingin kotona itsenäisesti.